Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011


5 σχόλια:

  1. Μια σκέψη για το πώς το ψήφισμα για το κάλεσμα τον εργαζομένων στην απεργία της Τετάρτης στην πλατεία ελευθερίας Ηράκλειου επιχειρήθηκε να μετατραπεί σε ιδιαίτερο κομματικό κάλεσμα.

    Η ξεκάθαρη από την πρώτη ημέρα στάση των αγανακτισμένων ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ έγινε καθολικά αποδεχτή από όσους διαμαρτύρονται έως τώρα στης πλατείες. Πλην ώμος ένα από τα αποτέλεσμα της τεράστιας απήχησης στον κόσμο του κινήματος των αγανακτισμένων, είναι η πλατείες ως χώρος ελεύθερης πολιτικής έκφρασης, να δέχονται τις συνεχείς πιέσεις μικρό ομάδων και μικρό κομμάτων με απώτερο σκοπό να καθοδηγήσουν το κίνημα των αγανακτισμένων. Αν και ελάχιστος προς το παρών, πάντως υπάρχει ο κίνδυνος το κίνημα των αγανακτισμένων να καταλήξει ένας νέος δούρειος ‘ίππος για να μεταφέρει της λίθινες και ξεπερασμένες ιδεολογίες τον κομμάτων, γι αυτό και πρέπει να κρατηθεί μακριά από κόμματα κομματικές ιδεολογίες και τακτικές. Αρκετοί στην πλατεία φαίνεται πως δεν βαρέθηκαν ακόμα να κουβαλούν στο μυαλό τους της αποτυχημένες τακτικές του κομματικού τους παρελθόντος, μάλλον γιατί έτσι έχουν μάθει και δεν μπορούν η δεν τους συμφέρει να αντιληφθούν την υπέρβαση που επιχειρείται μέσω του καλέσματος επάνω στην διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, και ‘ίσως ακόμη γιατί ως «αρχηγίσκοι» άδραξαν την ευκαιρία να ενισχύσουν την εικόνα τους, και να καρπωθούν όσους περισσότερους «πελάτες» μπορέσουν για τα μικρομάγαζα τους .Η παραπάνω τάση ενώ στη αρχή ξεκίνησε δειλά λόγο της ξεκάθαρης θέσης των αγανακτισμένων για τα κόμματα, συνεχίζεται τώρα ακόμη εντονότερη τουλάχιστον στην πλατεία ελευθερίας στο Ηράκλειο αν και πάντα με πλάγιους τρόπους, η θέση των κομματικοποιημένων κι όχι αποστασιοποιημένων λόγο των χαρακτηριστικών της κομματικής τους δομής ιεραρχίας και οργάνωσης τους καθιστά ακόμα πιο πιεστικούς . Όσοι δε επιχειρηματολογώντας αντιτίθενται στην προσπάθεια κομματικοποίησης και μετάλαξεις του κινήματος από την ιδέα της άμεσης δημοκρατίας, χαρακτηρίζονται από τους ειδήμονες της ξύλινης γλώσσας αναρχικοί περιθωριακοί και γραφικοί προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κολλήσουν ταυτότητες και άρα να αποπροσανατολίσουν και να διασπάσουν το κίνημα .Με αυτόν τον τρόπο δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ενέργειας που διαμορφώνεται στην πλατεία αναγκαστικά αναλώνεται στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε αυτές τις πρακτικές, παρά σε νέες προτάσεις, σε νέες ιδέες και ίσως καλύτερα ακόμα στις πραγματικά αγανακτισμένες φωνές των πραγματικά αγανακτισμένων ανθρώπων που μέσα στην απελπισία νοιώθουν να χάνουν την ζωή και τον κόσμο τους .Πρέπει εδώ να πω ότι αυτό που μου αρέσει σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι παρόλη την ρητορική δεινότητα την διαλεκτική ικανότητα και τον άψογο χειρισμό του λόγου, όσο συγκαλυμμένα κι αν εμφανίζονται πίσω από ωραίες και πιασάρικες λέξεις τα κομματικά κλισέ, αρκούν από οποιονδήποτε δυο απλές κι αληθινές κουβέντες για να αναγκαστούν πάλι να αρχίσουν να διαλαλούν επί ώρες το άψογα διατυπωμένο αλλά ψεύτικο κήρυγμα τους έως ότου να καταφέρουν να θολώσουν για λίγο μόνο πάλι τα νερά.
    Όσο για το δια ταύτα έχει γίνει πια κατανοητό ότι ο ιστορικός κύκλος των κομμάτων της μεταπολίτευσης ,έτσι όπως τον ξέρουμε έως τώρα έκλεισε σαν θηλιά γύρο από των λαιμό μας .Τώρα έχουμε την ευκαιρία να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο και παθογόνες σύστημα της έμμεσης δικτατορίας, και να ξεκινήσουμε να αναδημιουργούμε την δημοκρατία μας σε νέες ξεκάθαρες και υγιείς βάσεις , να ξαναδημιουργήσουμε βάζοντας αρχή και παλεύοντας με την συμμετοχή μας, για μια άμεση δημοκρατία από τα κάτω, από όλους εμάς τους απλούς ανθρώπους, από όλους τους ενεργούς πολίτες.
    ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ + ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ = ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
    Αντί όλοι κι όλοι να έχουμε μοναδικό μας στόχο να βάλουμε το κίνημα των αγανακτισμένων μπροστά και πάνω από όλα. Αντί μέσα από της διαδικασίες στης ανοιχτές συνελεύσεις να του επιτρέψουμε να διαμορφωθεί και να εξελιχθεί σε μία εντελώς νέα πρόταση . Περιχαρακωθήκαμε πίσω από της στης κομματικές μας αντιλήψεις αποδυναμώνοντας και στραγγαλίζοντας στην ουσία την δυναμική ενός ΝΕΟΥ κινήματος στο ξεκίνημα του, ενός κινήματος που ήταν και παραμένει να είναι η μοναδική δυναμική κίνηση αντίδρασης.
    Σε αυτήν την λογική πρακτική της μικροκομματικής ιδιοτέλειας που υποβόσκει κάτω από τα έργα και τα λόγια της πλατείας και που μας έχει μαράνει όλο αυτόν τον καιρό, οφείλεται το γεγονός ότι από το κάλεσμα της αφίσας λείπει η λέξη κλειδί, λείπει το πιο καίριο και δυνατό σημείο αναφοράς της πλατείας, η κοινή συνισταμένη όλων μας λείπει το ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ !!!
    ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ + ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ = ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ελεος με τη γκρινια! στην αφισα ηταν να μπει το "ειμαστε αγανατισμενοι-ειμαστε αποφασισμενοι" αλλα μετα απο συζητηση και αποψεις (οχι κομματικων για να σας προλαβω) αφαιρεθηκε. Την ωρα της συνελευσης! Το να μην ερχεστε στην πλατεια ειναι δικαιωμα σας δεν θα παρακαλεσω κανεναν..Αλλα σταματηστε να πετατε λασπη ειτε ηθελημενα ειτε καλοπροαιρετα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνησω μαζι με τον (Ανώνυμος είπε...13 Ιουνίου 2011 8:56 μ.μ.) και τουλαχιστον μεχρι τωρα αυτες οι μικρες ομαδες εχουν αποτυχει παρολο που μας εχουν σπασει τα νευρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ρε ειστε βαλτοι?? τι δεν καταλαβαινετε γαμω τη δημοκρατια μου????? η αφισα αποφασιστηκε σε συνελευση. οταν καποιος σου εξηγει οτι εχεις αδικο στην γκρινια σου κ εσυ συνεχιζεις λες και δεν μιλησε κανεις εχεις τουλαχιστον κακες προθεσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.