Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Είναι σαφές ότι όσο θα περνούν οι μέρες και η διαδήλωση συνεχίζεται -το εύχομαι και ελπίζω σε αυτό-, το ερώτημα σχετικά με το ''ποιοι είναι αυτοί οι αγανακτισμένοι'' θα τίθεται όλο και πιο πιεστικά. Και δεν τίθεται μόνο από τα ΜΜΕ αλλά και από απλούς πολίτες που ακόμη δε συμμετέχουν. Και είναι πολλοί εκείνοι που δε συμμετέχουν γιατί προς το παρόν αντιμετωπίζουν με καχυποψία την κίνηση αυτή, θεωρώντας ότι σίγουρα κάποιος/οι την υποκινούν.

Αυτό που είδα αυτές τις μέρες και αυτό για το οποίο ενημερώνομαι και για τις διαδηλώσεις των υπόλοιπων πόλεων, είναι πως η πιο εύστοχη απάντηση είναι ότι είμαστε πολίτες. Πολίτες μιας πόλης, ενός κράτους, ενός κόσμου που μας οδηγεί σε ένα χειρότερο μέλλον όχι μόνο από αυτό που είχαμε ονειρευτεί, αλλά και από εκείνο που έζησαν οι προηγούμενες γενιές. Είμαστε πολίτες που φτάσαμε πλέον στα όριά μας, καθώς η καθημερινότητα και τα προβλήματα που μας επιβάλλουν και εμείς αντιμετωπίζουμε δεν αντιμετωπίζονται πια με τον τρόπο που γινόταν ως τώρα.
Η ακρίβεια, η ανεργία, η ανασφάλεια για το σήμερα -δε μιλάμε πια για το αύριο- δεν αντιμετωπίζονται πια. Εθνικό συμφέρον είναι η ευημερία και η ανάπτυξη της κοινωνίας, δεν είναι οι μειώσεις των μισθών, η αύξηση της φορολογίας, η μεγαλύτερη ύφεση. Είμαστε πολίτες μιας Πολιτείας την οποία πλέον έχουμε απέναντι, ενώ ο ορισμός της είναι η υπηρεσία του πολίτη. Είμαστε αγανακτισμένοι γιατί αισθανόμαστε ότι άδικα πληρώνουμε εμείς το χρέος κάποιων άλλων.
Είμαστε Έλληνες και αλλοδαποί, εργαζόμενοι και εργοδότες, νέοι και μεγαλύτεροι, άνεργοι, μαθητές, συνταξιούχοι, γονείς και όποια άλλη ιδιότητα μπορεί να φανταστεί κανείς. Κάθε ένας με διαφορετική πορεία στη ζωή του μέχρι σήμερα. Κάθε ένας με διαφορετικά βιώματα, διαφορετικές απόψεις, σε διαφορετικά αδιέξοδα και με διαφορετικά προβλήματα. Κάθε ένας με τις προσωπικές μας αγωνίες και σκέψεις για τη λύση του προβλήματος, με διαφορετικό ίσως και όραμα για το ''καλύτερο αύριο'' που όλοι επιζητούμε. Φυσικά και κάθε ένας με διαφορετικό πολιτικό προσδιορισμό και ιδεολογική ταυτότητα. Ενδεχομένως και κάποιοι με πορεία σε κομματικές οργανώσεις έως τώρα.
Σημασία τώρα όμως έχει ότι επιτέλους καταλήξαμε όλοι σε μια κοινή συνισταμένη. Η φράση ''ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ΄΄ έχει ακουστεί από όλους μας τουλάχιστον μια φορά, τουλάχιστον για ένα ζήτημα. Ανεξάρτητα λοιπόν από τη διαφορετικότητα του καθενός, πρέπει όλοι να κάνουμε την υπέρβασή μας και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, αντί να ψάχνουμε όσα μας χωρίζουν να δούμε εκείνα που μας ενώνουν. Να ακούσουμε το διπλανό μας, να συζητήσουμε, να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο και να χτίσουμε ένα νέο σύστημα αξιών έξω από το εκφυλισμένο σύστημα στο οποίο μάθαμε να ζούμε. Να διαφυλάξουμε το κίνημα αυτό που γεννιέται ώστε να μετουσιωθεί σε πραγματικό ρεύμα αλλαγών.
Όσοι προσπαθήσουν να καπηλευτούν αυτή την ιστορία θα απομονωθούν από τον κόσμο, ο οποίος πλέον δεν αναζητά σωτήρες αλλά λύσεις. Πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί ο ήρεμος χαρακτήρας των διαδηλώσεων προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η κίνηση αυτή. Δεν απορρίπτει κανείς μας τις ιδέες και την πορεία του μέχρι σήμερα, όμως ώριμοι πια, ξεκινάμε την προσπάθεια με γνώμονα ότι κάποια πράγματα είναι κοινές διεκδικήσεις όλων μας. Η δημοκρατία, η ισονομία, η δικαιοσύνη, είναι έννοιες που ελπίζω ότι αποτελούν τις βασικές μας επιδιώξεις. Ας γίνουν αυτές οι διαδηλώσεις το ρεύμα των αλλαγών που χρειαζόμαστε για να βγούμε από το αδιέξοδο. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ!
Χρήστος Φασόης

2 σχόλια:

  1. ''Δεν ξέρω που πάω'' αλλά μόλις ξεκίνησα!!!
    Η πολιτική είναι πολύ σημαντικό πράγμα για να την αφήσουμε στα χέρια των πολιτικών!!!...

    ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ:Η Ελλάδα πρέπει να χωριστεί σε ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και ΠΡΟΔΟΤΕΣ..σε ΠΟΛΙΤΕΣ και ΕΞΟΥΣΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ σωστός ο φίλος
    πατρίδα ή θάνατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.